donderdag 10 maart 2011

Brand! Brand! Brand!

De markt in Nederland is heel anders dan in het buitenland. En dan bedoel ik vooral in Spanje en Italië. Daar heb je speciale markten met alleen maar kleding en schoenen. Een uurtje naar de markt zal daar dan ook niet lukken, zeg maar gerust een ochtendje. Want het nadeel van de markt in die landen is, dat de markt na het middaguur wordt opgeruimd. Een groot voordeel is weer dat de prijzen laag zijn. Bikinitopjes twee euro, schoenen vijf euro, jurkjes tien euro. Voor die prijzen rijden we graag een stukje om. Om je niet verder te verlekkeren, ook in Nederland is het leuk om naar de markt te gaan.

In Nederland lijkt het alsof er veel meer geschreeuwd wordt op de markt dan in andere landen. Vooral bij de bloemenkramen schreeuwt de ene man vaak nog harder dan de andere man. Tien bossen rozen vijf euro! Narcissen vier euro! De prijzen vliegen je om de oren.

Bij de kledingkraampjes is het vaak wat rustiger. Geen geschreeuw of wachtende mensen, zoals bij de kaaskramen. De kleding die er hangt heeft meestal een bepaalde stempel waaraan de woorden viscose, zweet, brand en goedkoop aan hangen. De stoffen zijn niet van al te goede kwaliteit en de meeste kleding dragen het labeltje one size. De kleding zal snel in brand vliegen en snel vergaan. Maar daarentegen hangt er tussen al die ‘troep’ ook genoeg leuke kleding, dat niet snel in brand zal vliegen en dat niet van viscose is gemaakt. Reden om de markt zeker te bezoeken.

In Utrecht heb je verschillende markten in verschillende wijken. De grootste en bekendste zijn de markten in de Breedstraat en Vredenburg.

De markt in de Breedstraat is een echte lapjesmarkt met kraampjes vol met verschillende kleuren, patronen en soorten stoffen. Naast kraampjes vol met stoffen, denk wel zeker zeventig kramen, zijn er kramen met linten, knopen en andere leuke benodigdheden voor het maken van kleding. Een erg leuke en vooral gezellige markt als je in een creatieve bui zit en besluit om eens een jurkje of shirtje te maken. Ik daarentegen ben niet zo creatief dat ik zelf kleding maak, maar vind het erg leuk om ideeën op te doen. Misschien heb je wel een moeder of een oma, die graag voor jou een hippe jurk aan elkaar naait. Zo heb je en een goedkope en een originele jurk.

Een andere markt is de markt aan het Vredenburg. Hier maar een aantal kraampjes met stoffen en veel kraampjes met kleding, die al genaaid en gestikt voor je is. De markt aan het Vredenburg, ook wel Vredenburgse markt genoemd, is de grootste en bekendste markt van Utrecht. Op het plein voor winkelcentrum Hoog Catherijne staan op zaterdag meer dan honderdtwintig verschillende kramen. De Vredenburgse markt is zeer divers. Je vindt er niet alleen kleding, schoenen, tassen en sieraden. Maar ook groente, fruit, brood, vlees en vis. Een kraampje die je ook zeker niet voorbij mag lopen, is die met telefoonhoesjes. Deze zijn op de markt veel goedkoper dan op internet of in de winkel en daarnaast is er veel keus. De Vredenburgse markt is dus een markt voor jouw alledaagse boodschappen, maar waarbij je zeker ook stopt bij de schoenen, jurkjes en sieraden.

De markt in Utrecht is zeker de moeite waard om te bezoeken. Ik heb er twee beschreven, maar er zijn ook nog andere kleinere markten die je ook kunt bezoeken. Markten verkopen niet alleen leuke, maar ook goedkope kleding en zijn daarnaast erg gezellig.

Liefs,

Cherrelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten